JSC SPORT TIP #2 Tips om te beginnen met sporten!

Tips om te beginnen met sporten

Om een gezonde leefstijl te creëren is sporten natuurlijk een erg belangrijke factor. Iedereen heeft een eigen reden waarom die begint met sporten. Het kan zo zijn dat je wilt afvallen, wat meer spiermassa wilt opbouwen of een ander doel voor ogen hebt. Maar de eerste stap is: Motivatie krijgen om je zelf er toe te zetten!

Hierbij eerst een aantal voordelen waarom sporten belangrijk is voor je lichaam:

  • Het verbetert het humeur en geeft energie.
  • Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten.
  • Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht.
  • Het verhoogt de weerstand en helpt om stress kwijt te raken.
  • Het verbetert de balans wat het risico op vallen verkleint.
  • Het hangt positief samen met gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven.
  • Het is goed voor de mentale gezondheid en draagt bij aan onafhankelijkheid op latere leeftijd.

Dit zijn eigenlijk al genoeg redenen om van die bank af te komen en lekker te gaan sporten!

Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hierbij een aantal tips die jou zouden kunnen helpen naast je eigen motivatie om het sporten leuker te kunnen maken.

  • Goede begeleiding

Eigenlijk de belangrijkste van alle tips is goede begeleiding. Dit is van wezenlijk belang. Zonder goede begeleiding behalen de meesten hun doelen helaas niet. En als jij je doelen niet behaalt ben je niet gemotiveerd om door te gaan of nog langer te komen sporten. Dit maakt dat je vervolgens helemaal niet meer komt…

Het is dus van belang dat je goede begeleiding hebt, iemand die jou persoonlijk kent en weet waarom je komt. Een trainer die echt bij je betrokken is en je belt als je een tijdje niet geweest bent. Die je motiveert, een stok achter de deur is en binnen jouw grenzen jou weet uit te dagen, zodat jij je doelen haalt en gemotiveerd blijft.

(Wil je meer informatie over Personal Training kom gerust even langs bij de balie, of vul ons contactformulier in!)

  • Het afwisselen van oefeningen

Zorg voor zowel afwisseling in de oefeningen zelf, als in de spiergroepen die je traint. Wissel daarnaast tussen conditie- en krachttraining. Om een trainingsprikkel te behouden zou je eigenlijk iedere 8 weken een nieuw schema moeten hebben. Zonder trainingsprikkel wordt je lichaam niet geprikkeld om te groeien in de vorm van meer spiermassa, maar ook het bereik van een groter uithoudingsvermogens of  een lager vetpercentage. Het is dus van belang om regelmatig andere oefeningen te doen om vooruitgang te boeken.

  • Zorg voor socialiteit

Samen sporten zorgt ervoor dat je vaker komt en dat je het ook langer volhoudt. Dan hebben jullie beiden al de juiste mindset om te sporten. Als je een gezellige sportschool hebt, hoef je niet samen met een trainingspartner te komen, want er zijn al leuke mensen in de sportschool. Dan maakt het dat de andere mensen die er zijn al genoeg reden is om te komen. Als je een gezellige sportclub hebt, blijf je gemotiveerd om te komen.