JSC SPORT TIP #11 Kan je afvallen door te roken?

Waarom zijn rokers dun? Kan je afvallen door te roken?

Dat roken slecht is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar het heeft toch een groot voordeel: je blijft er lekker slank door. Hoe dat precies werkt, blijkt uit een studie met muizen.

Roken is zo verslavend omdat het actieve ingrediënt, nicotine, op de genotsgebieden in je hersenen inwerkt. Dat geeft een sterk gevoel van beloning, waardoor je maar moeilijk kunt stoppen. Lange tijd werd gedacht dat het onderdrukken van het hongergevoel een bijwerking van roken was. Sigaretten vervangen voedsel als genot, waardoor je lichaam dat minder belangrijk vindt. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het mechanisme op een geheel andere manier werkt.

Het onderzoeksteam, geleid door Marina Picciotto van de Yale-Universiteit, wilde in eerste instantie uitvinden of de stimulatie van een bepaald type nicotine-receptor, ɑ4β4, in de hersenen van muizen voor een antidepressief effect zorgde. Maar een van de onderzoekers ontdekte een verrassende bijwerking: de behandelde muizen begonnen minder te eten en hun lichaamsvet zakte tot wel 20 procent.

Het hersengebied waar zich deze receptor bevindt, de hypothalamus, staat erom bekend dat het de motivatie om te eten regelt. Zit de maag vol, dan verdwijnt het hongergevoel. Nicotine lijkt dit systeem te stimuleren, waardoor het ‘vol’-gevoel sneller optreedt.

Op die manier zorgt nicotine er dus voor dat een roker minder trek heeft en dus dunner blijft. Wanneer hij stopt met roken, wordt dat signaal niet meer afgegeven. Dat zou verklaren waarom rokers na het stoppen vaak zo snel aankomen.

Maar geen nood. Er zijn misschien andere stoffen die datzelfde effect hebben. Meer onderzoek naar de bewuste nicotinereceptor zou kunnen leiden tot nieuwe behandelmethodes voor zwaarlijvigheid. De farmaceutische industrie kan de mouwen dus gaan opstropen.

De nicotine in sigaretten heeft invloed op de stofwisseling. Iemand die rookt heeft een snellere stofwisseling dan iemand die niet rookt. Wanneer je geen nicotine meer binnenkrijgt, verbruikt je lichaam wat minder energie. Wanneer je evenveel blijft eten als toen je nog rookte, word je zwaarder.

  • Hoeveel verbrand je met roken?

Het roken van een sigaret zorgt ongeveer 20 tot 30 minuten voor een verhoging van de stofwisseling met 2 tot 20%. Dit is in calorieën omgerekend 140 tot 200 calorieën per dag. Dat kun je ongeveer vergelijken met een boterham met pindakaas. Als je stopt, mis je deze energie verbranding.

  • Hoe komt het dat je dik word als je stopt met roken? Eerst het slechte nieuws: gemiddeld worden mensen die stoppen met roken zo’n vier kilo zwaarder. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten je stofwisseling stimuleert. Als je stopt, krijgt je stofwisseling weer haar natuurlijke tempo: meestal wat langzamer. Je moet er dan aan wennen dat je iets minder eten nodig hebt. Dat duurt ongeveer 6 maanden. Overgewicht vormt een groter gezondheidsrisico dan roken en drinken, zo blijkt uit een onderzoek bij meer dan 9.000 Amerikanen.

 

  • Hoe lang blijf je chagrijnig als je stopt met roken?

In het begin kan stoppen met roken er juist voor zorgen dat je chagrijnig bent en meer gespannen dan anders. Dat is normaal: dat zijn ontwenningsverschijnselen. Je lijf protesteert dat er geen nicotine meer binnenkomt. Na twee weken voel je je fijner als je gestopt bent.

  • Conclusie en vraag: Hoe val je af na stoppen met roken?

Ga extra sporten. Het liefst elke dag. Stoppen met roken vertraagt de stofwisseling, maar sporten versnelt de stofwisseling! Zo compenseer je dit en blijft je lichaam ongeveer op hetzelfde niveau qua stofwisseling.

Daarnaast voel je je fit en gezond na het sporten en heb je veel minder behoefte aan sigaretten.