JSC SPORT TIP #16 Alles over een hernia

JSC SPORT TIP #16 Alles over een Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een verzamelnaam voor een uitstulping/uitpuiling van orgaan of weefsel in het lichaam.

Je hebt ook verschillende soorten hernia’s, zoals een nek hernia, navelbreuk, liesbreuk, buikwandbreuk en middenrifbreuk. Een van de meest voorkomende is de bekende rug hernia.

De rug hernia

Een hernia in de rug wordt veroorzaakt door een beschadiging van de tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf bestaat uit kraakbenige ringen met in de kern een geleiachtige substantie. Door slijtage of uitdroging van de kraakbenige ringen kunnen hierin scheurtjes ontstaan, waardoor de geleiachtige substantie naar buiten kan komen.

Symptomen

  • (uitstralende) pijn: de meest voorkomende klacht bij een hernia in de onderrug is pijn. Deze pijn kan variëren van een constante, doffe pijn tot een scherpe, stekende pijn. Soms kan de pijn ook uitstralen naar de benen of de voeten.
  • Tintelingen: sommige mensen met een hernia in de onderrug klagen over tintelingen of een doof gevoel in de benen of voeten.
  • Krachtverlies: een hernia in de onderrug kan leiden tot spierzwakte in de benen, wat kan leiden tot beperkte mobiliteit in de rug, wat kan leiden tot moeite met het buigen of draaien van de rug.
  • Verminderde mobiliteit, waardoor je minder makkelijk kan buigen of draaien.

Hernia, en nu?

  • In sommige gevallen gaan de hernia klachten vanzelf over. Wanneer je eerder een hernia hebt gehad is de kans aanwezig dat de klachten kunnen terugkomen. De hernia uitstulping zal meestal zonder een operatieve ingreep niet uit zichzelf genezen. Van de 75.000 mensen die een rughernia per jaar hebben worden er maar ongeveer 11.000 daadwerkelijk geopereerd.
  • Doormiddel van fysiotherapie, actieve rust, pijnmedicatie en/of een injectie kan de pijn of ontsteking verminderen of zelfs verdwijnen.
  • Het is heel belangrijk om te blijven bewegen, ook wanneer je pijn ervaart. Hierbij kunnen onze trainers helpen, zij kunnen adviseren en helpen met het herstel door herstel training te geven of om te testen/adviseren welke oefeningen je wel en niet mag uitvoeren. Heb je hierbij hulp nodig neem dan contact op.

 

Mail: info@jsctoptraining.nl       Telefoon: 0299-366822