JSC SPORT TIP #6

Waarom hebben mannen bierbuiken?

Grote, ronde buiken: je ziet ze veel bij mannen, maar amper bij vrouwen. Waarom eigenlijk? En helpt het als je je biertje laat staan?

Pak met je duim en wijsvinger een stuk vel van je bovenarm, of die muffintop die zo graag boven het randje van je broek uitpuilt. Voel je de rol onder je vingers? Daar zit je onderhuidse vet, subcutaan vet genoemd. Maar niet al je vet zit vlak onder je huid. Een deel van het vet in ons lichaam zit dieper, verstopt tussen onze organen. Dat heet visceraal vet.

Zie daar deel één van het antwoord: het zachte, blubberige vetlaagje op de billen, heupen en buik van vrouwen is anders dan de bolle bierbuik die je veel bij mannen ziet. Maar hoezo eindigt de appeltaart bij mannen op hun buik, en bij vrouwen op hun heupen?

  • Hormonen bepalen waar je vet opslaat
‘Het heeft waarschijnlijk deels te maken met de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen’, vertelt Mariëtte Boon, arts en vetonderzoeker en medeauteur van het boek Vet belangrijk. ‘Dat zie je bij mensen die een geslachtsverandering ondergaan en mannelijke hormonen nemen. Ze krijgen dan een heel ander figuur, met smallere heupen en een buikje.’
Bovendien bouwen ze makkelijker spieren op. Vrouwen hebben veel oestrogeen. Vanaf de puberteit slaan ze niet alleen meer vet op dan mannen, het komt ook op andere plekken terecht: heupen, dijen en billen. Het onderhuidse vet vormt een energievoorraad waaruit een vrouw put tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Bierbuik na de overgang

Is het antwoord dan: hoe meer testosteron, hoe groter je bierbuikrisico? Helaas, zo simpel ligt het niet. Boon: ‘Bij mannen zorgt veel testosteron ervoor dat ze veel spieren hebben en minder buikvet. Als ze ouder worden, neemt de hoeveelheid testosteron af. Dan worden mannen vaak kaal en krijgen ze makkelijker een buikje.’

  • Bovendien vertraagt je stofwisseling, waardoor die extra kilo’s ook nog eens goed blijven plakken. Gevolg? Bierbuik.
Bij vrouwen is het precies andersom, merkt Boon op. Voor hen geldt: hoe meer testosteron, hoe groter de kans op een buikje. En ook bij hen stijgt het bierbuikrisico met de leeftijd.
Waar testosteron bij mannen langzaam daalt, krijgen vrouwen in één keer de hormoonklap voor hun kiezen.
Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen ineens enorm, waardoor het mannelijke hormoon testosteron de overhand krijgt. Gevolg: hun lichaam besluit de vetdistributie overhoop te gooien en een wat meer mannelijk vetpatroon aan te houden.

Buik vol van vet

Dat is niet alleen slecht nieuws voor je taille, maar ook voor je gezondheid. Want dat diepere buikvet is ongezonder dan dikke bovenbenen of zwabberende armen. Tenminste, als je er te veel van hebt. ‘Visceraal vet zit om je organen en werkt als een soort schokdemper. Vooral voor je nieren is het slecht als je een klap krijgt’, legt Boon uit. Een beetje visceraal vet is dus hard nodig.
 
Er is niet oneindig veel ruimte in je buik voor appeltaart- of bierkilo’s. ‘Subcutaan vet, vet dat onder je huid zit, kan in theorie oneindig uitrekken. Maar visceraal vet kan dat niet.’ En helaas besluit je lichaam dan niet om te investeren in een set dikke billen.
In plaats daarvan vloeit het vet je bloedbaan in. Daarvandaan eindigt het weer op allerlei plekken waar je het liever niet hebt, zoals je hart, lever of spieren.

Lokale vetverbranding bestaat niet

‘Het hangt ook af van je genen of je je vet eerder visceraal of subcutaan opslaat’, zegt Boon. Aan de buitenkant is dat niet altijd te zien. Je hoeft niet eens een opvallende buik te hebben, om veel visceraal vet te hebben. ‘Soms lijkt het alsof iemand een normaal postuur heeft met alleen een klein buikje, en dan zit alles in het viscerale vet.’ Andersom kan ook: sommige mensen torsen duidelijk wat kilo’s mee, maar hebben relatief weinig vet in hun buikholte.
Aan deze vetverdeling kun je niet zo bijster veel veranderen. Want nee, ook die buikspieroefeningen gaan er niet voor zorgen dat je precies daar vet verbrandt.

Bier voor bierbuik

Je (bier)buikje heb je dus te danken aan een calorieënoverschot en een lichaam dat graag daar zijn vet opslaat. Heeft het dan helemaal niks met bier te maken? Nou, wel een beetje. Sowieso helpt bier je sneller aan een calorieoverschot. Met zo’n 130 calorieën per fles, levert een biertje volgens de caloriechecker van het Voedingscentrum ongeveer evenveel energie op als één kroket.
Van alcohol krijg je snacktrek
Joe RaedleGetty Images
Maar er is nog een reden, merkt Boon op: ‘Alcohol heeft een effect op je vetverdeling via allerlei mechanismen. Wanneer je constant veel alcohol drinkt, maak je bijvoorbeeld meer stresshormonen aan. Die zorgen er niet alleen voor dat je stress goed aankan, maar verhogen ook je snacktrek. Je krijgt dus meer zin in voedsel, vooral voedsel met veel calorieën, waardoor je dikker wordt.’
Wie van zijn bierbuik af wil, doet er dus niet verkeerd aan om zijn pilsje te laten staan.
 
  • Welke acties adviseert JSCTOPTRAINING nu:
  • Meten is weten dus kom snel langs voor onze zeer betrouwbare INBODY SCAN en krijg inzicht in jouw lichaam.
  • Laat één van onze personal coaches een voeding en trainingsprogramma op maat maken voor jou
  • Maak een weekplan voor jezelf en ga aan de slag met jouw programma in ons mooie sportcentrum. Wij zijn 7 dagen per week geopend. ✅