JSC SPORT TIP #13 Vapen is slecht voor je gezondheid!

Artsen zeggen dat vapen ook slecht is voor de gezondheid

AMSTERDAM – Artsen slaan alarm over nieuwe vape- en rookcijfers onder Nederlandse jongeren. Uit de Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten van het Trimbos-instituut blijkt dat een op de vijf jongeren afgelopen jaar heeft gevapet en dat ’bijna net zoveel jongeren vapen als roken’.

Een e-sigaret of vape is een elektronische sigaret waarin vloeistof met een smaakje (aardbei, kiwi, noem maar op) wordt verdampt. De gebruiker inhaleert deze damp. Het is verboden vapes aan minderjarigen te verkopen, maar die vinden toch allerlei illegale manieren om eraan te komen.

Met kleurtjes, smaakjes, lampjes en geurtjes worden jongeren bewust verleid.”

Één vape kan meer nicotine bevatten dan een heel pakje sigaretten. ”

  • In de huidige vapes zit vaak nicotinezout. Dat zorgt ervoor dat het vapen niet zo pijnlijk in de keel aanvoelt als gewoon roken. Het komt razendsnel in de hersenen aan. Zo raken jonge tieners snel en ongemerkt verslaafd.”

Jongeren vapen binnen en buiten steken ze een tabakssigaret op”, zegt Wanda de Kanter, longarts en voorzitter Rookpreventie Jeugd.

Het Trimbos-instituut spreekt van ’alarmerende cijfers’. „Een groot deel van de jongeren die vapen, rookt ook tabakssigaretten. Dat is zorgelijk. We zagen dat nog niet eerder zo duidelijk in Nederlandse cijfers”, meldt arts-epidemioloog Esther Croes.

Uit onderzoek onder jongeren van twaalf tot en met 25 jaar blijkt dat één op de vijf (21,7 procent) in het afgelopen jaar een e-sigaret (vape) heeft gebruikt. Bijna een derde (27,4 procent) heeft sigaretten gerookt. En 69,1 procent van de jongeren die maandelijks vapen, roken ook maandelijks sigaretten.

De Kanter is ook bezorgd over vapende zwangeren. ,,Nicotine komt heel makkelijk door de placenta heen in het foetale kinderbreintje.” Volgens haar wordt ’vapen door de industrie gepresenteerd als een minder schadelijk alternatief voor roken’. „Kinderen beginnen met vapen vanwege de smaakjes. Binnen een of twee vapes zijn ze verslaafd. Ze weten niet hoe ’hooked’ ze zijn tót ze willen stoppen.

Bovendien bestaat de kans dat jongeren overstappen van de vape op de tabakssigaret. „Volgens de allerlaatste studies is de kans dat ze vervolgens gewone sigaretten gaan roken vijf keer zo groot”, weet De Kanter. ,

,Omdat jongeren impulsiever worden staan ze ook meer open voor verslavingen aan cannabis en alcohol.” De tabaksindustrie noemt ze ’doortrapt en gewetenloos’. ,,Je snapt het niet, hebben die mensen geen kinderen?”

Haar advies aan ouders? „Ga het gesprek aan met je kind. Niet door iemand aan te vallen, maar vraag: ’Vertel eens, hoelang doe je het al? Wat geeft het je? Mag ik je wat informatie laten zien? Als het kind nog niet verslaafd is, is verbieden een goed idee.”

Vertel dat het slecht is voor de hersenen, dat je geheugen en concentratievermogen ervan achteruit gaan, dat je er somber van wordt en hartstikke verslaafd aan raakt.

De meeste ouders hebben maar één doel en dat is hun kind beschermen en gezond houden.”

Tot slot de harde cijfers van het Trimbos Instituut op een rij. In 2023 gaf 21,7 procent van de jongeren (12-25 jaar) aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden een e-sigaret gebruikt hadden; 10,3 procent zei elke maand een e-sigaret te gebruiken en 2,1 procent zei dagelijks een e-sigaret te gebruiken. Het percentage jongeren dat aangaf in de afgelopen twaalf maanden een e-sigaret gebruikt te hebben neemt flink toe vanaf het vijftiende levensjaar. Wat opvalt is dat het percentage jongeren dat maandelijks en dagelijks een e-sigaret gebruikt het hoogst is onder 15-17-jarigen.

Gooi je vape dus in de prullenbak, en zoek een hobby waar je afleiding in kan vinden. Deze hobby zou bijvoorbeeld sporten kunnen zijn. Hier bij JSC Toptraining helpen wij jou graag, zodat je je persoonlijke doelen kan halen.

Wil je meer informatie over sporten bij JSC Toptraining?

Tel: 0299 366822

E-mail: info@jsctoptraining.nl

 

Bron: De Telegraaf