JSC SPORT TIP #3 Is het waar dat je van brood dik wordt?

Is het waar dat je van brood dik wordt?

Brood, ik ben er gek op. Maar je hoort ook verhalen dat brood je dik maakt! Vooral wit brood zou een dikmaker zijn. Nu ik 5 kilo ben afgevallen en dat graag zo wil houden, ben ik benieuwd of het waar is dat brood je dikker maakt. Want, ik zou flink balen als ik door brood weer wat kilo’s aankom. Ben jij ook benieuwd of brood je dik maakt? Lees dan hieronder verder!

Nee, brood is geen dikmaker! Dat zegt het Voedingscentrum. Maar TEVEEL brood kan je wel dikker maken! Maar dat geldt eigenlijk voor heel veel: teveel van iets eten of drinken is vrijwel nooit goed, zeker als iets ongezond is, zoals koekjes, snoep, taart, chips, alcohol, etc.

Wat bepaalt of je wel of niet van brood aankomt, is hoeveel brood je per dag eet, welk soort brood je eet en (heel belangrijk!) wat je erop smeert!

Volkoren brood kun je prima eten

Veel mensen die afvallen, verminderen het aantal koolhydraten dat zij dagelijks binnenkrijgen. En in brood zitten koolhydraten! Dus iemand die afvalt laat brood het liefste achterwege. Er zijn zelfs diëten die het eten van brood afraden. Natuurlijk is het belangrijkste dat je daarin zelf beslist wat je wel of niet doet en wat je lichaam wel of niet nodig heeft.

Maar het Voedingscentrum raadt af dat je brood volledig uit je dieet laat, ook als je aan het afvallen bent.

Hoe zit dat dan?

Dagelijks heb je koolhydraten nodig. Dit heb je nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en volkoren producten. Daarom is volkoren brood een aanrader om te eten, ook als je afvalt. Eén tot drie sneetjes per dag met gezond beleg erop zou juist goed voor je zijn.

In volkoren brood zit namelijk zetmeel en het zetmeel in volkoren brood behoort tot de ‘langzame koolhydraten’. Doordat het een langzame koolhydraat is, heeft je lichaam genoeg de tijd om de voedingsstoffen eruit te halen, waardoor het niet als lichaamsvet wordt opgeslagen. Maar in volkoren brood zitten ook gezonde vezels, vitamines, mineralen en een beetje jodium. Dit alles heeft een gunstig effect op je stoelgang en darmhuishouding

De meningen verschillen over wit brood!

Als je internet afstruint, dan kom je nogal tegenstrijdige berichten tegen over wit brood. De één zegt dat wit brood veel slechter is dan volkoren brood en de ander is weer veel positiever over wit brood. Je leest bijvoorbeeld dat wit brood snelle koolhydraten bevat, waardoor het lichaam ineens teveel energie binnenkrijgt en de koolhydraten opslaat als lichaamsvet. Dat zou slecht zijn.

Ook wordt er gezegd dat wit brood wordt gemaakt van het binnenste gedeelte van de tarwekorrel, terwijl juist de buitenste laag van de tarwekorrel de meeste voedingsstoffen bevat. Daardoor zou witbrood veel ongezonder zijn dan volkoren brood. En dan zijn er mensen die zeggen dat wit brood best gezond is, als je er maar niet teveel van eet en genoeg volkoren producten per dag eet, zoals groente, fruit, volkoren rijst en volkoren pasta.

Dus ja, kun je nu wel of niet wit brood eten?

Afgaande op wat het Voedingscentrum zegt, ben ik al maanden veel minder wit brood gaan eten. Sowieso eet ik minder brood dan vroeger en ben ik overgestapt op voornamelijk volkoren brood. Ik blijf het gewoon lekker vinden om brood te eten en tegenwoordig kun je zo ontzettend veel soorten heerlijk volkoren brood en broodjes kopen!

 Dus conclusie: eet minder bood, eet maximaal 1 tot 3 sneetjes brood per dag met gezond beleg erop en het brood dat je eet bestaat voor 80% uit volkoren brood en 20% wit brood.

Wit brood blijf ik namelijk nog steeds super lekker vinden en af een toe een stukje wit brood is volgens het Voedingscentrum geen dikmaker. Oef, gelukkig!

www.veertigplusmus.nl