JSC SPORT TIP #4 Is eiwit en proteïne hetzelfde?

Zijn eiwitten en proteïne hetzelfde of is het iets anders?

Als je leest over afvallen en krachttraining en gezond leven, dan kom je vaak de woorden ‘eiwitten’ en ‘proteïne’ tegen.

Bijvoorbeeld als men het heeft over eiwitshakes of proteïneshakes, dan weet men dus niet of daarmee hetzelfde wordt bedoeld of dat het twee verschillende betekenissen zijn..

Proteïne is een ander woord voor eiwitten en eiwitten is een ander woord voor proteïne. Dus het is precies hetzelfde!

 

·       Maar wat zijn eiwitten/proteïne dan?

Eiwitten (proteïne) is een voedingsstof, oftewel een bouwstof die heel belangrijk is voor het functioneren van je lichaam. Ze geven je lichaam calorieën en aminozuren. En vooral aminozuren zijn belangrijk voor je lichaam. Toch is je lichaam niet in staat om alle aminozuren aan te maken en daarvoor ben je dan deels ook afhankelijk van de voeding die je tot je neemt.

Het lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren en deze zijn de bouwstenen voor de vorming van lichaamseigen eiwitten.

  • In welke voeding zitten de aminozuren die je nodig hebt?

Veel voedingsmiddelen bevatten eiwitten, maar wil je er echt zeker van zijn dat je de goede hoeveelheid aminozuren binnenkrijgt, eet dan bijvoorbeeld dagelijks deze producten: granen (brood, pasta, rijst), noten, peulvruchten, vlees, vis, melkproducten en eieren.

·       De voordelen van eiwitten/proteïne:

Waarom is het belangrijk om dagelijks voldoende goede eiwitten binnen te krijgen? Nou, daar zijn best wel een aantal belangrijke redenen voor, zoals:

  1. Het kan je bloeddruk iets verlagen
  2. Tijdens het afvallen helpt een eiwitrijk voedingspatroon, doordat je sneller een vol gevoel hebt. Ook voorkomt het dat je teveel spierweefsel verliest, waardoor je beter op gewicht blijft na het afvallen
  3. Het kan botontkalking verminderen, waardoor je sterkere botten houdt
  4. Eiwitten kunnen je spieren herstellen na een zware inspanning, zoals sporten.