Sport en gezondheid tips

Wakker worden met een koude douche

Het geeft een energiekick

Je zou het misschien niet verwachten, maar koud douchen zorgt voor veel meer adrenaline in je lichaam. Hallo energiekick! Koud douchen zorgt trouwens ook voor meer prikkels op je huid, oftewel: meer signalen van de perifere zenuwuiteinden naar je hersenen. En jij maar denken dat warm douchen al goed was om wakker te worden.

Het verbetert je lichaamsprestaties

Volgens onderzoek zorgt koud douchen voor een beter herstel van je spierfuncties na een training. Zo zou je bij de volgende inspanning in staat zijn om betere prestaties te leveren. Een douche van 10 minuten zou zelfs effectiever zijn dan een even lange cooling down! Een ijskoude douche is bovendien goed om ontstekingen en blessures te voorkomen na een training.

Het versnelt je bloedcirculatie

Koud douchen zorgt voor vasodilatatie en vasoconstrictie, het verwijden en vernauwen van de bloedvaten. Hierdoor versnelt de bloedsomloop in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, wat betekent dat er sneller bloed van je hart naar je organen stroomt. Dat is onder andere goed tegen een te hoge bloeddruk en tegen aderverkalking. Je wist misschien niet eens dat je cardiovasculaire systeem überhaupt bestond, maar je weet nu wel dat het blij wordt van koude douches.

Je wordt er blijer van

Koud water zorgt voor het vrijkomen van endorfines in je lichaam, een stof die ook wordt opgewekt bij inspanning, pijn en pittig eten . Endorfinen zijn niet alleen natuurlijke pijnstillers (nog een voordeel voor na het sporten), maar ze zorgen ook voor een hoger geluksniveau. Daarnaast is bewezen dat regelmatig koud douchen zelfs beter kan helpen tegen depressiviteit dan antidepressiva. In deze lastige corona tijd is het belangrijk dat je goed voor je zelf zorgt en probeert zo goed mogelijk in je vel te zitten.

Het verandert het vet in je lichaam

Er zijn twee soorten vet in je lichaam: wit vetweefsel, dat je krijgt als je te veel calorieën eet en dat maar moeilijk weg te krijgen is, tegenover bruin weefsel, dat verbrand wordt als je het bijvoorbeeld koud krijgt. Volgens een aantal onderzoeken zouden koude temperaturen een hormoonsysteem creëren dat wit vet verandert in bruin vet – mits je elke dag koud doucht, uiteraard. Hierdoor zou je dus ook sneller afvallen.

Je bent beter voorbereid op de dag

Klinkt allemaal leuk en aardig dit, maar koud water is en blijft een stressfactor voor je lichaam. Echter, hoe meer van die stressfactoren je te verwerken krijgt, hoe beter je lichaam ermee kan omgaan. Hoe vaker je een koude douche neemt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan stress en hoe krachtiger je ervan wordt.

Kortom: koud douchen is supergezond (ook voor de aarde). Maar hoe doe je dat nou? Het handigste is om er langzaamaan te wennen, door de temperatuur steeds iets lager te draaien. Alleen even koud douchen na een training kan ook; misschien is dat zelfs wel fijn. Wees trouwens wel voorzichtig: te lange koude douches kunnen uiteindelijk zorgen voor onderkoeling. Ook mensen met hartproblemen hebben er niet altijd baat bij.